info@bionephros.gr2109480490 - 210948058060 Thessaloniki St, Moscato
Greek English

ENE: Instructions / Therapeutic Protocols for the nutrition of patients with CKD in extrarenal dialysis

Thu 12 Nov 2020
ENE: Instructions / Therapeutic Protocols for the nutrition of patients with CKD in extrarenal dialysis

ΕΝΕ: Οδηγίες/Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για τη διατροφή ασθενών με ΧΝΝ σε εξωνεφρική κάθαρση

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΕΞΩΝΕΦΡΙΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ

Οδηγία 1.1: συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών για κλινικά σταθερούς ασθενείς υπό περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) 1,2 εως 1,3 g/kg/bw/d.

  • Προτείνεται η πρόσληψη πρωτεϊνών να μην είναι μικρότερη από 1,2g / kg /ημέρα.
  • Εάν έχει αποδειχθεί ότι ο ασθενής προσλαμβάνει 1,2g / kg /ημέρα πρωτεΐνης, τότε πρέπει να συνταγογραφηθεί δίαιτα με ημερήσια πρόσληψη 1,3g / kg /ημέρα.
  • Προτείνεται τουλάχιστον το 50% των προσλαμβανομένων πρωτεϊνών να είναι υψηλής βιολογικής αξίας

Οδηγία 1.2: συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών για κλινικά σταθερούς ασθενείς υπό αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) 1,2 g/kg/bw/d.

  • Προτείνεται τουλάχιστον το 50% των προσλαμβανομένων πρωτεϊνών να είναι υψηλής βιολογικής αξίας

Οδηγία 1.3: Οι συνιστώμενες ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες για κλινικά σταθερούς ασθενείς σε ΠΚ και αιμοκάθαρση είναι 35 kcal/kg/bw/d για ασθενείς έως 60 χρονών και 30-35 kcal/kg/bw/d για ασθενείς πάνω από 60 χρονών

  • Οι ενεργειακές ανάγκες ασθενών σε περιτοναϊκή κάθαρση (ΣΦΠΚ) και αιμοκάθαρση είναι ίδιες με υγιή άτομα.
  • Μελέτες μεταβολικής ισορροπίας σε άτομα υπό αιμοκάθαρση έδειξαν ότι οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες, περίπου 35 kcal/kg/dw/d, διατηρούν ουδέτερο ισοζύγιο αζώτου και επαρκούν για τη διατήρηση της λευκωματίνης ορού και των ανθρωπομετρικών δεικτών.
  • Επειδή άτομα μεγαλύτερα των 60 χρόνων τείνουν να έχουν λιγότερη κίνηση, είναι αποδεκτή πρόσληψη ενέργειας 30-35 kcal/kg/dw/d.

Οδηγία 1.4: σε κάθε ασθενή σε εξωνεφρική κάθαρση (ΠΚ και ΑΜΚ) παρέχονται συμβουλευτικές οδηγίες δίαιτας εξατομικευμένες πριν από την έναρξη ή κατά την ένταξή του σε θεραπεία αιμοκάθαρσης.

  • Σχέδιο διαιτητικής φροντίδας πρέπει να δίδεται σε κάθε ασθενή πριν ή κατά την αρχική φάση της ένταξής του σε θεραπεία με ΠΚ ή ΑΜΚ και να τροποποιείται συχνά με βάση τις ιατρικές και κοινωνικές συνθήκες.
  • Το σχέδιο διαιτητικής φροντίδας ενημερώνεται τουλάχιστον κάθε 3 με 4 μήνες.
  • Οι διαιτητικές συμβουλές είναι εντατικές αρχικά και στην πορεία κάθε 1 με 2 μήνες, εκτός εάν παρατηρηθεί ανεπαρκής πρόσληψη τροφής ή κακή θρέψη ή συνυπάρχει νοσηρότητα που επηρεάζει την κατάσταση θρέψης.

Οδηγία 1.5: ασθενείς υπό εξωνεφρική κάθαρση (ΠΚ,ΑΜΚ), που δεν μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες και την πρόσληψη πρωτεϊνών με τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής.

  • Η χρονική περίοδος ανεπαρκούς πρόσληψης μετά την πάροδο της οποίας χορηγούνται συμπληρώματα διατροφής κυμαίνεται από μερικές μέρες έως 2 εβδομάδες και εξαρτάται από τη βαρύτητα της κλινικής κατάστασης του ασθενούς και τον βαθμό της κακής θρέψης.
  • Πριν από τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη διατροφική αξιολόγηση.
  • Εάν υπάρχει ενδεχόμενο αναστροφής ή θεραπείας συνυπάρχουσας ιατρικής κατάστασης, που μπορεί να παρεμβαίνει στον υποσιτισμό ή να προκαλεί ανορεξία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  • Για την υποστήριξη της διατροφής, η καθημερινή δίαιτα μπορεί να εμπλουτιστεί με ενέργεια και συμπληρώματα πρωτεϊνών.
  • Εάν η από του στόματος πρόσληψη τροφής (συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων διατροφής) είναι ανεπαρκής, πρέπει να χορηγείται τροφή με σωλήνα σίτισης.
  • Εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωλήνας σίτισης, εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης σίτισης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης (σε ασθενείς στην ΑΜΚ) ή ενδοπεριταναϊκά χορήγηση αμινοξέων σε ασθενείς υπό ΣΦΠΚ, εφόσον δεν καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες και η πρόσληψη πρωτεϊνών.
  • Εάν ο συνδυασμός λήψης τροφής από το στόμα και η παρεντερική χορήγηση κατά τη διάρκεια της κάθαρσης ή η ενδοπεριτοναϊκή δεν καλύπτουν τις ανάγκες, τότε προτείνεται η καθημερινή πλήρη χορήγηση παρεντερικής διατροφής.
  • Η συνεδρία της κάθαρσης πρέπει να παρακολουθείται και να τροποποιείται, ώστε να αντιμετωπίζει την ουραιμική κατάσταση που προκαλείται από συνυπάρχουσα νοσηρότητα ή αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών.

Οδηγία 1.6: Η ιδανική πρόσληψη πρωτεΐνης για έναν ασθενή σε εξωνεφρική κάθαρση, που πάσχει από οξεία νόσο, είναι τουλάχιστον 1,1g/kg/ημέρα, συνήθως 1,2-1,3 g / kg / ημέρα.

  • ασθενής υπό αιμοκάθαρση που πάσχει από οξεία νόσο θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 1,2g πρωτεΐνης / kg / ημέρα.
  • ασθενής υπό περιτοναϊκή κάθαρση που πάσχει από οξεία νόσο θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 1,3g πρωτεΐνης / kg / ημέρα.

Οδηγία 1.7: η συνιστώμενη ημερήσια ενεργειακή για ασθενείς υπό ΠΚ ή ΑΜΚ, που πάσχουν από οξεία νόσο, είναι 30-40kcal/kg/ημέρα (μέσο όρο 35 kcal/kg/ημέρα) για ασθενείς έως 60 χρονών και 30-35 kcal/kg/bw/d για ασθενείς πάνω από 60 χρονών.

Οδηγία 1.8: Υπάρχουν ανεπαρκή δεδομένα για την καθημερινή χρήση της L-καρνιτίνη σε ασθενείς υπό αιμοκάθαρση.

  • Αν και η χορήγηση της L-καρνιτίνης μπορεί να βελτιώσει υποκειμενικά συμπτώματα, όπως αίσθημα κακουχίας, μυϊκή αδυναμία, κράμπες και υπόταση κατά τη συνεδρία αιμοκάθαρσης, καθώς και την ποιότητα ζωής σε επιλεγμένους ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων είναι ανεπαρκή, ώστε να συστήσουν την καθημερινή χορήγηση χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση της συνταγογραφούμενης κάθαρσης και προσπάθειες τροποποίησης της κλασικής θεραπείας.
  • Οι πλέον ελπιδοφόρες από τις προτεινόμενες ενδείξεις είναι η θεραπεία της αναιμίας που είναι ανθεκτική στην ερυθροποιητίνη.

ΠΗΓΗ: www.nephron.gr / ΕΝΕ