Πρωτοποριακή τεχνική στο Λαϊκό Νοσοκομείο αλλάζει τα δεδομένα για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο
Το Νοσοκομείο "Λαϊκό" έχει στη διάθεσή του μια από τις μεγαλύτερες νεφρολογικές κλινικές, καθώς και κλινική μεταμοσχεύσεων, εξυπηρετώντας καθημερινά μεγάλο όγκο περιστατικών με χρόνια νεφρική νόσο και αγγειακή προσπέλαση. Στη χώρα μας περίπου 12.000 πολίτες πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου, ενώ αναμένεται αύξηση περίπου 10-15% ανά δεκαετία. Μια πρωτοποριακή τεχνική, που αλλάζει τα δεδομένα της θεραπείας των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο τελικού σταδίου οι οποίοι πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, εφαρμόστηκε στη Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Λαϊκό".
Η καινοτόμος τεχνική προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας "ενδαγγειακής" ή αλλιώς διαδερμικής αγγειακής προσπέλασης (fistula) χωρίς να απαιτείται χειρουργική τομή, έχοντας σημαντικά οφέλη για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς.
Η διαδερμική τεχνική της αγγειακής προσπέλασης
Η δημιουργία αγγειακής προσπέλασης (fistula) με διαδερμική τεχνική πραγματοποιείται μέσα από δύο μικροσκοπικές οπές στο επίπεδο του καρπού. Πιο συγκεκριμένα, τo σύστημα χρησιμοποιεί δυο λεπτούς καθετήρες (έναν για την αρτηρία και έναν για την φλέβα), οι οποίοι αφού συμπλησιάσουν μεταξύ τους με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητών, ενώνουν τα δύο αγγεία ανοίγοντας μια "οπή" με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, επιτυγχάνοντας την αγγειακή αναστόμωση της φίστουλας. Έτσι το αίμα οδηγείται από την αρτηρία στην φλέβα και τους κλάδους της, οι οποίοι προοδευτικά διατείνονται στην επιφάνεια του χεριού. Αυτοί αφού ωριμάσουν θα είναι έτοιμοι για χρήση στην αιμοκάθαρση.
"Η Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ, διατηρώντας την παράδοση του Λαϊκού Νοσοκομείου να παρέχει ασθενοκεντρικές, εξατομικευμένες, και σύγχρονες θεραπευτικές υπηρεσίες αιχμής, συντονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και προσφέρει τις νέες εξελιγμένες ενδαγγειακές τεχνικές στους νεφροπαθείς ασθενείς. Είμαι λοιπόν, ιδιαίτερα ευτυχής που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μία νέα ασθενή με χρόνια νεφρική νόσο που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, πραγματοποιώντας την πρώτη στην ιστορία του νοσοκομείου ενδαγγειακή αγγειακή προσπέλαση", δήλωσε σχετικά ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Χρήστος Κλωνάρης.
Η δημιουργία αγγειακής προσπέλασης (fistula) με διαδερμική τεχνική πραγματοποιείται μέσα από δύο μικροσκοπικές οπές στο επίπεδο του καρπού. Πιο συγκεκριμένα, τo σύστημα χρησιμοποιεί δυο λεπτούς καθετήρες (έναν για την αρτηρία και έναν για την φλέβα), οι οποίοι αφού συμπλησιάσουν μεταξύ τους με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητών, ενώνουν τα δύο αγγεία ανοίγοντας μια "οπή" με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, επιτυγχάνοντας την αγγειακή αναστόμωση της φίστουλας.
Πηγή: CAPITALHEALTH